Çocuklarla Sağlıklı İletişim Kurmak için 7 İpucu

Yetişkinliğe uzanan büyüme serüveninde, her çocuk kendi yolunu keşfederek farklı deneyimlerden geçer. Her çocuk farklı ve özeldir. Bu durum göz önüne alındığında her çocuk için tek bir doğru iletişim yönteminden bahsetmek mümkün değil. Doğru iletişim çocuğa ve söz konusu duruma göre değişiklik gösterir. Bu nedenle her ebeveynin kendilerine uygun doğru iletişim biçimini geliştirmesi gerekiyor. Bunu yapabilmek birkaç ipucunu takip etmek faydalı olacaktır:
1- Gözlemci olun: Çocuğunuzla doğru iletişim kurabilmek için öncelikle onu iyi anlamanız gerekir. Özellikle problemli durumlarda çocuğunuzun davranışlarının altında yatan duyguları bilmeniz onu anlamanız ve nasıl yaklaşmanız gerektiği konusunda size yardımcı olacaktır. Bunun için her ebeveynin iyi birer gözlemci olması, çocuğunun ne hissettiğini ve neye ihtiyacı olduğunu anlamaya çalışması gerekir.
2- Yaşına ve mizacına uygun davranın: İletişim biçiminizin çocuğunuzun yaşına ve mizacına uygun olduğundan emin olmalısınız. Örneğin; üç yaşındaki çocuğunuzla yaşadığınız bir problem hakkında konuşurken imalı ifadeler işe yaramayacağı gibi problemin nedenlerini size kendiliğinden anlatmasını beklemeniz gerçekçi olmaz. Anlatmak istediklerinizi, kısa ve net cümlelerle söylemeniz ve öğrenmek istediklerinize dair, basit sorular sormanız daha doğru ve etkili bir iletişim biçimi olacaktır. Dikkat dağınıklığı yaşayan bir çocuğunuz varsa karşılıklı oturarak ve göz kontağı kurarak konuşmanız doğru olacaktır.
3- Karşılıklı iletişim: İletişimin çift yönlü olması gerektiğini unutmayın. İki tarafın da konuşması ve birbirini dinlemesi gerekir. Eğer çocuğunuz kendisini ifade etme konusunda istekli değilse bu konuda onu teşvik edin. Onu dinlediğinizi ve fikirlerine değer verdiğinizi göstermek işe yarayacaktır.
4- “Ben” dilini kullanın: Konuşurken “ben” dili kullanmaya özen gösterin. “Sen böylesin, sen bunu yaptın/yapmadın” gibi suçlayıcı ifadeler yerine, “Ben öyle düşünüyorum” şeklinde kendi bakış açınızı yansıtın ve onunkinin de ne olduğunu anlamaya çalışın. Unutmayın empati doğru iletişimin altın anahtarıdır.
5- Olumlu olun: Duygularınızı ifade etmekten çekinmeyin. Olumlu duygulara odaklanın ve sık sık bunları dile getirmeye çalışın. Bu durum çocuğunuzun da size karşı olumlu duygular yansıtmasına yardımcı olacaktır.
6- Beden dilinizi iyi kullanın: Sözcüklerin yanı sıra sözel olmayan davranışların da bir iletişim biçimi olduğunu unutmayın. Mimik ve davranışlarınızın yansıttığı ifadelere özen gösterin. Aynı zamanda çocuğunuzun size yansıttıklarını onunla paylaşın.
7- Rol model olun: Son olarak kullandığınız iletişim biçiminin çocuğunuza model olacağını unutmayın. Çocuğunuzdan nasıl bir iletişim bekliyorsanız, öncelikle bunu siz uygulayarak örnek olun.

Pedagog Zeliha Venedik

Qmag Dergi Röportajından https://blog.quicksigorta.com/yasam/cocugunuzla-her-yasta-anlasmak-icin-7-ipucu-1663